boostcommunity coaching - logo

Invloed uitoefenen vanuit Leiderschap

We oefenen allemaal in meer of mindere mate invloed uit op onze omgeving. Met het gedrag dat je vertoont heb je invloed op anderen, of je daar nu bewust van bent of niet. Je hebt vast weleens gehoord van de titel ‘influencer’, de naam die wordt gebruikt voor mensen die een groot bereik hebben op social media. Deze personen hebben vaak een groot aantal volgers op wie zij invloed hebben door dat wat zij posten. Deze posts kunnen gedachtes en gevoels bij de volgers losmaken, waar het gedrag uit voort kan komen waarin zij zijn beïnvloed. 

Nu hoef je geen duizenden volgers te hebben op social media om invloed te kunnen hebben op anderen. Of je nu veel impact maakt op een kleinere groep mensen, of dat je een kleine hoeveelheid impact maakt op een hele grote groep mensen, dit kan ons allemaal verder helpen. Denk eens na over een situatie uit je verleden dat je op de basisschool zat; wie heeft er een grote positieve invloed op jou gehad? en op welke manier? Door deze vraag te stellen kunnen we ons bewuster worden van de invloeden om onszelf heen.

Nadenken over in hoeverre wij invloed hebben op andere kan ons een beeld geven van hoe dit er voor ons persoonlijk uitziet. Het is niet gek als je hier niet iedere dag bij stilstaat, je kunt er alleen pas iets aan veranderen als je hier bewust van wordt. Neem eens drie personen in je gedachten op wie jij invloed hebt. Wat is deze invloed precies? Misschien ben je een manager en heb je invloed op de werknemers in de organisatie. Of mogelijk ben je een personal trainer en heb je invloed op de fysieke gezondheid van mensen. 

Invloed hoeft niet per direct ‘Positieve’ invloed te zijn op anderen. Invloed kan voortkomen vanuit zowel ‘negatieve’ als ‘positieve’ emoties en beide kan een helpende uitkomst hebben. Het kan ook zo zijn dat de invloed die jij uitoefent geen of niet meteen helpend voor de andere persoon of personen is. Je kunt aanpassingen maken in de manier waarop je je opstelt tegenover anderen. Door de onderstaande negen tips kun je die invloed en impact die jij vanuit leiderschap maakt vergroten.

  1. Integrity 

Als een leider verwachten anderen van je dat je integer bent. Zorg ervoor dat je doet wat je zegt en zegt wat je doet. Op deze manier krijgen anderen vertrouwen in jou en zullen zij eerder naar je luisteren als je met een nieuw voorstel komt. 

  1. Nurturing 

Wees er toe in staat om mensen te ondersteunen op de momenten dat zij het moeilijk hebben of dat zij willen groeien. Als anderen jou zien als iemand op wie zij kunnen bouwen, zullen zij jou ook eerder steunen. 

  1. Faith 

Geloof in jezelf, nieuwe ideeën en in anderen. Juist op momenten dat het niet zeker is of iets gaat werken, is het juist heel sterk als je er toch vertrouwen in hebt dat het goed gaat komen. Door dit uit te stralen kunnen anderen deze energie oppakken. 

  1. Understanding

Het bewustzijn en begrijpen van de zaken die zich om jou heen afspelen heeft te maken met de manier waarop jij invloed uitoefent. Het moment dat anderen doorhebben dat jij weet waar je mee bezig bent en dat jij moeite doet om de situatie en de mensen te begrijpen, kom jij veel eerder over als een betrouwbaar persoon. 

  1. Empowerment 

Door mensen hun eigen pad te laten vinden door hen bijvoorbeeld te coachen, kun je helpen om mensen in eigen kracht te staan. Je zegt niet wat zij moeten doen, maar je geeft hen handvatten om zelf problemen op te lossen.  

  1. Navigate 

Ondanks dat je mensen zelf de weg laat vinden, ben je er ook toe in staat om een meer mentorende rol op je te nemen als je ziet dat iemand dit nodig heeft. Zorg dat je in staat bent om mensen de weg te wijzen op het moment dat ze verdwaald zijn. 

  1. Connect

Maak een connectie met jezelf en met anderen. Het luisteren naar je lichaam en hiernaar te handelen is een manier om in connectie te staan met jezelf. Het echt luisteren naar anderen door in staat te zijn om samen te vatten wat de anderen zeggen, kan helpen om meer in connectie te komen met anderen. 

  1. Enlarge

Blijf groeien als leider. Zowel in je persoonlijke ontwikkeling als in het werk dat je doet. Op deze manier bouw je ervaring en aanzien op. 

  1. Create more leaders 

Als een leider ben je ervan overtuigd dat anderen om jou heen net zoveel capaciteit hebben om impact te kunnen maken en te kunnen leiden zoals jij. Door het vergroten van leiders om jou heen, die meer impact kunnen maken, vergroot je pas echt de invloed die je uitoefent op de wereld. 

Lees ook onze andere blogs